
KLİNİK PİLATES
Gövdenin postüral kaslarının dengeli bir şekilde çalıştırılarak omurgayı desteklemeyi hedefleyen ; Joseph Pilates tarafından geliştirilen ve daha sonra fizyoterapistler tarafından modifiye edilip hastalara uygun hale getirilen bir egzersiz yaklaşımıdır.
Klinik Pilates ; Bel, boyun ve sırt ağrılarında, Disk hernisi, Romatizmal hastalıklarda, Hamilelikte, Osteoartrit hastalarında, Uzun süre masa başı çalışanlarda ve Skolyoz tedavisinde rahatlıkla uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
YARARLARI
1-Klinik Pilates akıl ve zihin birlikteliğini sağlayarak omurganın nötral pozisyonunun farkındalığını arttırarak postürümüzü düzeltmemizi sağlar. 2-Omurgamızı derinden destekleyen, doğal korse görevi gören kasları hedef alarak daha kuvvetli ve esnek bir omurgaya sahip olmamızı sağlar. Daha sağlıklı bir omurga ve dik bir duruş sağlar. 3-Yaralanmaya açık olan kas gruplarının doğru eğitimini sağlar. 4-Solunum kontrolü ile hastanın gevşemesini sağlar. 5-Klinik pilates hastaya vücudunu yönetmeyi öğretir. Hastaya sınırlarını öğretir. Böylece yaralanmadan korur. 6-Ayrıca diğer egzersiz yaklaşımlarından farklı olarak bir değil, birden fazla kas grubuna özellikle de derin omurga kaslarına hitap eder. 7-Klinik Pilates egzersizleri fonksiyona yöneliktir. Kişinin günlük yaşamda zorlanmalarını azaltmayı hedefler. Klinik pilates fizyoterapistler tarafından uygulanarak hastaya özgü belirlenip ilerleyici bir şekilde programlanır. Dışarıdan fizyoterapistin gözlemlemesi ve hastayı yönlendirmesiyle güvenli ve hedefe uygun egzersizler uygulanır. Sosyal medyada, televizyonlarda çokça gördüğümüz pilates egzersizlerini evde uygulamak semptomları arttırabilir, bizleri yaralanmaya daha açık hale getirir. Hastalık ve semptomları kişiye özgüdür; bu yüzden kişiye özgü tedavilerle iyileştirilebilir. Eğer ortopedik bir probleminiz veya rahatsızlığınız varsa sağlık çalışanı olmayan kişiler tarafından belirlenen egzersiz programları veya aşırı yüklenme semptomların kötüleşmesine ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Bu yüzden fizyoterapist eşliğinde yapılan egzersizler daha güvenlidir.
GRASTON TEKNİĞİ VE İYİLEŞME MEKANİZMASI
Graston tekniği; noninvaziv bir uygulama tekniğidir.Özel olarak tasarlanmış kıvrımlara sahip olan çelik,paslanmaz enstrümanlarla uygulanmaktadır. Bu teknik akut,subakut,kronik ve cerrahi sonrası her durumda uygulanabilen;kas,tendon ve fasya üzerindeki soruna odaklı kanıtlanmış bir tekniktir. Herhangi bir ilaç içermeyen bu uygulamada vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasından yararlanılır.Dokuda mikro travmalar oluşturarak doğal iyileşme sürecini hızlandırmayı,ağrıyı azaltmayı ve hareketliliği arttırmayı amaçlar.
Kullanım alanları;
• Aşil Tendonu tedavisi • Karpal Tünel Sendromu • Servikal Burkulmalar / Boyun Ağrısı • Fibromyalji • Lateral Epikondiloz • Lumbar Ağrı • Patellofemoral bozukluklar • Rotator Manşet • Ateller • Tetik parmak sendromu